luni, 17 decembrie 2012

Dormitul pe burtă poate genera dureri cervicale!


Din categoria -  „Bombă cu ceas”

Obișnuința de a dormi pe burtă - o problemă?! Coincidență sau nu, o bună parte din clienții mei care vin pentru tratamentul unor dureri cervicale de genul: spondiloză cervicală, dureri de bază de craniu, torticolis, dureri de ceafă, de umeri, junghiuri intercostale în 1/3 superioară a toracelui dorm pe burtă sau aproape pe burtă

Mare majoritate au activitate de birou dar nu la serviciu li se declanșează durerea ci, de regulă, fie îi scoală noaptea din somn, fie devin conștienți de ea dimineața la trezire. Uneori, durerile cervicale se diminuă peste jumătate de oră de la trezire și apoi, după o perioadă variabilă de timp se acutizează direct proporțional cu munca pe care o au de făcut. Alteori, după trezire, durerea se accentuează și devine o problemă greu de suportat peste zi. 

La primele evaluări am observat că mobilitatea cervicală tinde să fie mai mare la componenta de rotație axială pe partea pe care ține răsucit capul în mod preponderent în tipul somnului și destul de limitată pe partea opusă. Întrebarea pe care mi-am pus-o (cine a fost mai întâi – oul sau găina?) a fost: dormitul pe burtă  pe de o parte poate genera blocaje articulare care pot produce în timp dezechilibre posturale și în final la durere sau prezența altor cauze externe zonei cervicale (cum ar fi structura saltelei, gradul de oboseală, duritatea și mărimea pernei, temperatura ambientală, etc.) face ca, pe parcursul somnului, persoana să-și forțeze articulațiile și să determine apariția durerilor cervicale – acestea fiind doar o consecință?!

Răspunsurile sunt diferite de la un pacient la altul. La unii poziția de somn poate fi cauza, la alții un efect al unui lung lanț de tip „domino”, dar de cele mai multe puțin din amândouă – adică și efect dar și cauză. Diferențele au fost date de tipul de dormit pe burtă și de prezența unor deviații de coloană. Se pot descrie cel puțin 2 forme de dormit pe burtă …sau aproape pe burtă.


Prima poziție - când persoana doarme efectiv cu fața în jos, capul mult rotat pe o parte, unul sau ambele brațe ridicate. Ridicarea ambelor brațe face posibilă ridicarea toracelui și respirația. Dacă există dureri de umeri și brațele nu mai pot fi la fel de mult ridicate atunci răsucirea capului va fi mai accentuată. De regulă, persoanele care dorm în acestă poziție nu au nevoie de pernă. Dacă, din greșeală, peste noapte dau de perna partenerului, de o bucata de plapumă sau ceva pe care să ridice puțin capul, ori lasă ambele brațele pe lângă corp - se pot scula cu dureri cervicale de aceeași parte cu zona de rotație a capului, senzație de dislocare a mandibulei (dacă s-au sprijinit în bărbie)- cu dificultate de a închide și deschide gura, blocaje și dureri interscapulare (între umeri).

O a doua poziție, mai des întâlnită este „aproape pe burtă” confundată de multe ori cu poziția pe o parte dar răsucită către în jos, cu genunchiul piciorului de deasupra mult proiectat înainte . Din cauză că, de regulă, aceste persoane dorm pe o parte au nevoie de o perna care să le umple spațiul dintre ureche și pat dar uneori, în somn, se întorc aproape pe burtă se trezesc cu capul mult răsucit pe o parte și destul de ridicat. Până la 20-30 ani (când osteofitele nu sunt foarte evidente (ciocurile de la coloană)) dimineața ai doar o contractură și uiți  în 10-30 minute că ai dormit „prost”. După 25-35 de ani te poți trezi cu un torticolis dat de iritarea unei rădăcini nervoase, gâtul simțindu-se bine doar dacă va rămâne înclinat pe o parte și ușor rotat spre partea opusă. Uneori, orice mișcare de rotație poate produce dureri foarte vii și extrem de neplăcute…dar mai ales panică că nu îți poți  găsi o poziție bună de lucru sau somn pentru încă 5-10 zile. Partea proastă este că fără terapie de specialitate poți intra într-un cerc vicios: durerea determină contractură reflexă => modificarea axei naturale de rotație => compresiune pe disc => compresiune pe rădăcina nervoasă => durere care poate duce chiar la hernii de disc dacă nu sunt tratate la timp.

 Dacă durează mai mult timp sau dacă se întâmplă frecvent atunci putem avem de a face cu modificări psiho-emoționale ale percepției durerii, când frica de durere și uneori panica fac ca percepțiile să fie mai acute și să determine reacții de apărare mai violente sau mai devreme decât ar trebui, ceea ce poate duce la apariția sau agravarea unor hernii de disc => permanentizarea durerii.

Ce este de făcut? Tipul de somn este foarte greu de modificat… Cu toate că te poți culca pe o parte te poți trezi pe burtă dacă așa ești obișnuit, cu toate durerile aferente. Deci …ce este de făcut?

Poți modifica tipul de saltea pe care dormi, prezența sau absența pernei conform cu stilul de dormit, poți preveni blocajele cervicale făcând în mod regulat exerciții de gimnastică pentru gât și cap. Dacă te scoli cu gâtul înțepenit și cu dureri acute la răsucire ar fi vremea să vezi un kinetoterapeut sau un medic de recuperare iar experiența mea spune ca rezultatele cele mai bune se pot obține în primele 3 ore după trezire. Dacă torticolisul s-a instalat, iar contractura musculară e foarte puternică atunci cele mai bune recomandări ar fi să porți  3-4 zile un guler cervical gen „Minerva” și să căutați un cabinet cu fizioterapie cât mai aproape de casă astfel încât deplasarea până la cabinet să nu-ți facă mai rău decât fizioterapia poate repara. Apoi, după diminuarea durerilor acute, ar trebui să reveniți la gimnastică terapeutică sub îndrumare pentru ca aceste episoade să nu se repete prea curând sau să nu determine aceleași dureri cu aceeași intensitate. La acestea nu ar strica o analiză ergonomică a somnului sau a locului de muncă acestea fiind factori favorizanți în recurența durerilor cervicale. 



Și nu uitați - dacă aveți nevoie de un kinetoterapeut nu ezitați să vă faceți o programare la o ședință de evaluare sau de consultanță.

Claudiu Andron Kinetoterapeut
tel - 0728238023
E-mail - claudiu.andron@gmail.com

Un comentariu:

Părerea dumneavoastră contează!