miercuri, 17 octombrie 2012

Lipsa de somn si tonusul muscular



Din categoria – „workaholic”


Am avut o pacienta cu probleme lombare care s-a recuperat destul de repede. Apoi am început ședințele de profilaxie. Având o meserie preponderent statică ne vedeam de 2 ori pe săptămână pentru a preveni efectele sedentarismului, iar dânsa chiar a câștigat foarte mult în foarte scurt  timp la capitolul forță în regim de rezistenta și forță în regim de viteză. Mă tot gândeam cum să-i fac ședințele mai dinamice pentru a fi o continuă o provocare pentru ea. 

La un moment dat a venit extrem de obosită. Am încercat să facem exerciții cu rezistență și am simțit la mână că musculatura nu răspundea la mișcare ca altădată. Am făcut atunci doar exerciții cu propria greutate  dar și acestea au mers extrem de greu. Când am încercat exercițiile pentru  paravertebrali, au părut foarte grele. Atunci am oprit ședința și am încercat sa aflu care este cauza. Mai lucrasem cu ea obosită, dar niciodată cu un astfel de tonus scăzut . Am aflat ca dormise 3 nopți la rând doar 3-4 ore pe noapte. A fost de ajuns ca musculatura să nu poată executa nici 25% din ceea ce făcea „în joacă” cu câteva zile în urmă. Acest lucru pe care l-am simțit m-a derutat și speriat puțin. Citisem că ar fi posibil dar nu întâlnisem până atunci. O luasem ca pe o glumă în trecut. Astfel am înțeles o  alta poveste a unei paciente care a făcut o hernie de disc cervicala după un drum dus-întors in America în 4 zile. La revenire nu a putut dormi deloc în avion. În momentul în care a ajuns acasă și a scos bagajul din taxi aproape l-a scăpat. I-a oprit totuși căderea cu o contracție bruscă a musculaturii brațului ceea ce i-a provocat hernia cervicala. Lipsa de reactivitate musculară adecvată a fost cauzată de lipsa odihnei de calitate. 

În concluzie – lipsa somnului poate atrage după sine scăderea tonusului, echilibrului muscular și a stabilității articulare. Încercarea de a „trage de tine” pentru a depăși situația prin neglijarea repetată a orelor de somn poate determina apariția unor accidente fizice și/sau a unor modificări fiziologice (de reglare a activității organelor interne) greu de prevenit, cu consecințe generale nefaste și extrem de greu de recuperat ulterior.

3 comentarii:

  1. Claudiu,

    Ideea de a impartasi experientele pe care le ai in cabinetul tau de kineto terapie mi se pare extraordinara. De cele mai multe ori lucrurile banale ajung sa ne faca foarte mult rau si, in loc de preventie, ne este mult mai la indemana ideea ca suntem puternici si ca noua nu are ce sa ni se intample. Ei bine, adevarul este ca toti avem limitarile noastre, iar povestile tale ne ajuta sa ne ascultam corpul, sa aflam care este punctul nostru sensibil si sa-l protejam... ideal cu ajutorul tau, daca mai sunt locuri in programatorul tau :)

    Spor la dezvoltarea jurnalului. Astept cu interes cat mai multe povesti!

    Irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! O sa incerc sa fiu constant in povestioare! O parte vor fi din ce am trait pina acum, o alta parte va fi cu lucrurile pe care le invat eu de la pacientii mei zi de zi! Sper sa nu supar niciodată pe nimeni!

      Ștergere
  2. How To Access Sega Genesis & Megadrive With HDMI
    HDMI is a piece of hardware that head titanium ti s6 connects to your Sega Genesis, This means titanium watch band that all titanium quartz HDMI is titanium a metal output is turned on, so if you want to titanium flask

    RăspundețiȘtergere

Părerea dumneavoastră contează!